Skip to content

PREDSTAVLJANJE UMJETNIČKOG MAGAZINA I AUKCIJSKE KUĆE KONTURA

U sklopu ovogodišnjeg 6. bijenala slikarstva u Klubu HDLU pripremili smo predstavljanje umjetničkog magazina Kontura i istoimene aukcijske kuće.

Kontura predstavlja nekoliko međusobno povezanih djelatnosti – art magazin, aukcijsku kuću, galeriju, izdavaštvo. Nude lepezu usluga i proizvoda usmjerenih na povijesno-umjetnički i likovno-kritičarski odnos prema starijoj i recentnoj umjetničkoj produkciji, na promociju likovnih umjetnosti i umjetnika, na monografsko predstavljanje zaokruženih umjetničkih opusa, te na prodaju i kupovinu umjetnina koje su praćene procjenama njihove tržišne vrijednosti kao i ekspertizom njihove autentičnosti.

Konturu su u prosincu 1990. na inicijativu  Zdravka Mihočinca pokrenuli apsolventi povijesti umjetnosti  kao studentski list namijenjen studentima povijesti umjetnosti. Već iduće godine, uz pomoć galerista Hrvoja Delića, Kontura postaje privatni časopis za kulturu i umjetnost. Tijekom protekla tri desetljeća Kontura je prerasla u etablirani tiskovni medij (sa 153 brojeva u arhivi) te se potvrdila kao platforma koja nudi sveobuhvatan pregled likovno-umjetničke situacije u našoj sredini. Upravo zbog pluralističke i inkluzivne uređivačke politike, na stranicama Konture zastupljen je širok raspon umjetničkih usmjerenja, pravaca i poetika i teško bi bilo naći ijednoga značajnijeg hrvatskog likovnoga kritičara koji nije barem ponekad objavio ponešto na Konturinim stranicama.

Konturini su prikazi usmjereni na svu zainteresiranu publiku, na ljubitelje likovne umjetnosti jednako kao i na profesionalne likovnjake, a specifičnost Konture svakako predstavlja i pozornost udijeljena tržištu umjetnina. Budući da je ekonomski aspekt umjetničke produkcije od nesporne važnosti, praćenje te problematike pobuđuje zanimanje kako umjetnika, tako i galerista te kolekcionara i povremenih kupaca umjetničkih djela.